Onze wijk
De wijk Noordvest-Molenbuurt is onderdeel van gebied Binnenstad Noord, en wordt begrensd in het westen door de Kleine Beestenmarkt en de Rijnsburgersingel, in het noorden door de Rijnsburgersingel en de Maresingel, in het oosten door de Oude Herengracht en in het zuiden door de Oude Singel.
In het westen van de wijk, aan de Rijnsburgersingel ligt de Lammermarkt, een groot plein met het nationale museum Molen de Valk (erop) en de 22 meter diepe Lammermarktgarage voor 535 auto’s (eronder). Het plein wordt vaak gebruikt voor evenementen. In het noorden van de wijk, aan de Maresingel, liggen het Energiepark, het Ambachtsplein en het Huigpark. Van west naar oost wordt de wijk doorsneden door de Langegracht, een brede lommerrijke straat die deel uitmaakt van het OV-tracé door de oude binnenstad. Van noord naar zuid loopt de Mare, een gracht waar vroeger de trekvaart vanuit Haarlem en Amsterdam de stad in kwam. Nu vormt de Mare-kade onderdeel van een belangrijke fietsroute die de Merenwijk met het centrum van Leiden verbindt.
De Mare verdeelt ook de wijk in twee buurten, de Molenbuurt en Noordvest.
In de Molenbuurt, ten westen van de Mare, vinden we de Lammermarkt, het museum de Lakenhal, popcentrum Gebr. De Nobel, discotheek Kiki, het Scheltemacomplex voor culturele en zakelijke evenementen. Hier komt ook, naast het museum de Lakenhal, de nieuwe vestiging van het Kijkhuis gepland. Op loopafstand van de Lammermarkt staan de Stadsschouwburg, de Gehoorzaal en musea zoals het Rijksmuseum van Oudheden, het Museum Volkenkunde, het Rijksmuseum Boerhave en het Japanmuseum Sieboldthuis evenals de Hortus Botanicus. En, met de grote ondergrondse parkeergarage, is de Molenbuurt het punt waar velen hun bezoek aan de binnenstad van Leiden beginnen.
Noordvest, ten oosten van de Mare, wordt gedomineerd door de ‘Lichtfabriek’, een gasgestookte elektriciteitscentrale met haar karakteristieke 80 meter hoge schoorsteen. Gevestigd tussen de Langegracht en de Maresingel staat deze fabriek midden op een groot terrein dat in het kader van een omvangrijk binnenstedelijk ontwikkelingsproject, de komende jaren opnieuw zal worden ingericht. Het Energiepark dat met het Ambachtsplein en het Huigpark één geheel vormt, wordt een plek waar wonen, werken en ontspannen, samengaan. Als onderdeel van het zgn. Singelpark vormt het ook een groene oase aan de noordzijde van de stenige binnenstad van Leiden. Langs de Langegracht staan verder een aantal grote gebouwen die hier in de jaren zeventig van de vorige eeuw werden neergezet, ter vervanging van oude, in onbruik geraakte fabrieksgebouwen uit de 19de eeuw, zoals het politiebureau Hollands-Midden, supermarkten Dirk en Action, het Stadsbouwhuis en het kantorencomplex De Sleutels. De komende jaren worden de laatste twee gebouwen gesloopt en vervangen door 279 appartementen, een nieuwe plek voor de Maatschappelijke Opvang en een centrum voor ambachtelijke beroepen rond het Ambachtsplein. Leegstaande industrieel erfgoedgebouwen aan de Maresingel krijgen nieuwe (culturele) functies en het Energiepark en het Huigpark worden gerenoveerd.
Met al deze in het oog springende activiteiten wordt vaak over het hoofd gezien dat Noordvest-Molenbuurt ook een woonwijk is, waar een kleine 1800 mensen wonen (7.4% van de inwoners van de oude binnenstad), in de stadshuizen langs de Oude Singel en de pleinen en straatjes naar de Langegracht en in appartementencomplexen in het westen (Lammermarkt en 3de Binnenvestgracht) en het oosten van de wijk (Langegracht, Houtmarkt en Oude Singel).
Wilt u meer weten over de ‘staat van de wijk’, de website Leidenincijfers verschaft een wereld van informatie over bewoners, huizen, werk en inkomen, economie, bereikbaarheid, jeugd en welzijn en zorg. Hier is informatie te vinden over specifiek de Molenbuurt en Noordvest.